Fikirleri Hayata Geçirebilmek İçin Sormamız Gereken 3 Soru

Günlük hayatımızda aklımızdan bir çok düşünce ve fikir geçiyor. Bunların bazıları belki uzun zamandır aklımızda olan fikirler olabilir, bazıları ise anlık ve gündelik konuları ilgilendiren düşünceler olabilir. Sadece en zorlarını değil bazen en kolay hemen yapılabilecek işleri bile hayata geçirmekte zorlanıyor olabiliriz. Kendimize harekete geçmediğimiz için kızıyor olsak bile yine de hareketsizliğimizi başka fikirler ve düşünceler için de sürdürüyor olabiliriz.

Aslında herkesin hayata geçirebildiği bir çok gündelik düşünceler de var. Mesela zor gelse de sabah aynı saatte işe gidebilmek için yataktan kalabiliyoruz. Bazen daha ileri saate ertelesek bile yemek yemek için bir restorana gidebiliyoruz. Bu örnekler yalnızca mecbur kaldığımız için eyleme dönüştürdüğümüz işler gibi görünse de, temel de bir iş fikrini hayata geçirmek için gerekli prensiplerle aynı şekilde çalışıyorlar. Zihnimizde 3 basit soruya cevap verdiğimizde fikirler ve düşünceler eyleme dönüşüyor.

Peki nedir bu sorular diye soracak olursak, cevabı tatmin edici değilmiş gibi görünebilir ama şu şekilde maddeleyebiliriz: Ne, Neden ve Nasıl.

Bu 3 sorunun herbiri ile ilgili ayrı gönderiler yazmayı düşünüyorum. Çünkü göründüğünden farklı olarak herbiri çok derin konulardır. Şimdilik biraz daha yüzeysel olarak örnekler üzerinden konunun anlaşılmasını istiyorum.

Ne sorusu, ne yapmak istediğimizi sorguluyor. Yani ben ne istiyorum diye sormamız gerekiyor kendimize. Biraz derin bir konu olduğuna değinmiştim. Çünkü bu soru tamamen hayatta ne istediğini bilmek ile ilgilidir. Burada ne istediğimizi nasıl bilebiliriz konusunu derinleştirmeden şunu anlamalıyız ki, bir fikrin hayata geçmesi için sorulması gereken 3 sorudan biri ben ne istiyorumdur. Örneklere geçmeden önce diğer soruları da açıklamak istiyorum.

Neden sorusu, fikrimizi neden hayata geçirmek istediğimizi sorgular. Yani ben yapmak istediğim şeyi neden yapmak istiyorum. Bu soru en az diğer sorular kadar bir fikri hayata geçirmek için önemli bir sorudur. Sağlam bir nedenimiz olmadığı zaman hiçbir şekilde harekete geçemeyiz. sağlam dedim çünkü zayıf bir nedenimiz olursa, çabucak vazgeçme ihtimalimiz yüksek olur. Yarıda bırakmaya meğil ederiz.

Nasıl sorusu, fikrimizi hayata geçirme planımızı sorgular. Nasıl gerçekleştireceğimizi bilmediğimiz bir fikri, çok istekli olsak bile hayata geçiremeyiz. Hırsımız ve enerjimiz tükenene kadar sağa sola koşturup dururuz ama bir sonuca varamayız.

Şimdi birkaç örnek ile, bu sorulardan birine bile cevap alınamadığında fikir ve düşüncelerin nasıl eylemsizliğe dönüştüğünü görelim:

Zamanımızı daha iyi değerlendirebilmek için sabah erken kalkmanın gerekliliğini hepimiz biliyoruzdur. Mutlaka bir yerlerden duymuş yada okumuşuzdur. Ama bu düşünceyi hayata geçirmekte zorlanıyor olabiliriz.

Ne yapmak istiyorum: Sabahları erken kalkmak istiyorum. (olumlu)
Nasıl yapabilirim: Saatimi erken bir saate kurarak. (olumlu)
Neden yapmak istiyorum: Bilmiyorum / Neden bulamıyorum (olumsuz)

Daha önce de bahsettiğim gibi, diğer sorulara cevap verebilsek bile, kendimize güçlü bir neden bulamadığımızda harekete geçmiyoruz. Başka bir örnekle devam edelim.

Hemen herkesin kendi işini kurmakla ilgili bir düşüncesi olmuştur hayatında. Hatta belki de tam olarak ne iş yapmak istediğinle ilgili de bir fikri de olmuş olabilir. Ama bunu hayata geçirmek konusunda çok az kişi adım atar. Bunun nedenini sorularımızı kendimize sorarak anlayabiliriz:

Ne yapmak istiyorum: Kendi işimi kurmak istiyorum. (olumlu)
Neden yapmak istiyorum: Başkalarına çalışmaktan bıktım / Daha iyi bir hayat yaşamak için daha iyi bir gelirim olmalı… (olumlu)
Nasıl yapabilirim: Bilmiyorum. (olumsuz)

Bu örnekte de nasıl sorusuna cevap veremediğimizi görüyoruz. Tabiki farklı kişilerde benzer örnekler için cevap verilemeyen soru farklı olabilir. Sonuç olarak yine sorulardan birine cevap veremediğimizde harekete geçemediğimizi çıkarabiliyoruz. Son örneğimizle devam edelim.

Yine bir çoğumuzun sigara alkol gibi kötü alışkanlıkları olabilir. Üstelik bunun kötü olduğunu ve bırakması gerektiğini herkes bilir ama bırakabilen insan sayısı azdır. Bu konuyu sorularımızı sorarak inceleyelim o zaman:

Neden yapmak istiyorum: Çünkü hem sağlığıma ve cebime zararlı. (olumlu)
Nasıl yapabilirim: Destek alabilirim / ilaç kullanabilirim… (olumlu)
Ne yapmak istiyorum: Sigarayı bırakmak istemiyorum (olumsuz)

Yapmak istemememiz yada ne istediğimizi bilmememiz günün sonunda yine eylemsiz kalmamıza neden oluyor.

Kısaca özetlersek; bir fikri veya düşünceyi hayata geçirebilmek için öncelikle ne istediğimizi çok net bilmemiz gerekiyor. Bu isteğin arkasında çok sağlam neden veya nedenler olması gerekiyor. Son olarak da gerçekleştirebilmek için bir planımızın olması gerekiyor diyebiliriz.

Siz de gerçekleştirmek istediğiniz fikirler için bu 3 soruyu sorun. Hangi soruya olumlu cevap alamadığınızı belirleyin. O sorunun üzerine gidin. İnanıyorum ki bu yöntemle daha çok harekete geçebilecek ve tüm fikirlerinizi hayata geçirebileceksiniz.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *